Meszléry Celesztín

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség (MÉgKSZ) 1998. szeptember 29-én, Dr. Meszléry Celesztin vezetésével alakult. Az alapítás elsődleges célja az volt, hogy a szakterületünkön működő nagyszámú civil szervezetet összefogja, illetve a minisztériumok és a hatóságok, valamint a kormányzat kapcsolattartását egyszerűsítse és mindkét fél felé sikeresebbé tegye.

Az eredeti elképzelés szerint valamennyi hivatalos szereplő a MÉgKSZ-t keresi meg, ha egy tervezett jogszabály vagy rendelet megalkotásához kéri a szakma, a szakemberek véleményét. A szövetség elnöksége pedig továbbítja a felkérést az érintett civil szervezeteknek, amelyek többsége szintén jó gondolatnak tartotta ezt az egyszerűsítést. Ez a megoldás azért lehetett sikeres, mert így nem kellett külön-külön egyeztetni a minisztériumokkal, hanem a „szakma” belső egyeztetései után már egy kompromisszumos vélemény jutott a jogalkotók asztalára, akik pedig annak örültek, hogy kevésbé kellett tartaniuk ellenvéleménytől.

2000 májusától már „Közhasznú” Egyesületként működtünk (e lehetőség megszüntetéséig).

A minisztériumi főosztályok, a Magyar Szabványügyi Testület és a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának szakemberei jó és gördülékeny együttműködése sokat segített az irányítás ellentmondásainak csökkentésében.

Dr. Meszléry Celesztin vezetésével a következő, konkrét eredményeket értük el:

A MÉgKSZ-nek az alapító és rendes (e kettő jogállása azonos) tagjai mellett tiszteletbeli tagjai is vannak. 2003-ban 66 szervezet volt tag.

A felkért tiszteletbeli tagok mindannyian elfogadták a felkérést, nevesítve őket (2003-as állapot): Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Magyar Bányászati Hivatal, Magyar Energia Hivatal, Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Kormányzati kapcsolatainkat jellemzi, hogy a Miniszterelnöki Hivatal mellett a Belügyminisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az Oktatási Minisztérium támogatta tevékenységünket, és összekötőket jelöltek ki. Ugyanígy működtünk együtt a Parlament Gazdasági, Környezetvédelmi és Területfejlesztési Bizottságaival. Az évek során ezek a számok folyamatosan növekedtek 2006-ban már 7 Minisztérium, 5 Parlamenti Bizottság és 75 szervezet jelezte munkánk sikerét, ugyanis egyre többen ismerték fel az összetartás szakmai igényét.

A jobb, hatékonyabb munkavégzés érdekében, pl. 2006-ban 10 különböző szakmai „ad hoc” bizottságot indított útjára a MÉgKSZ, melyek vezetői a szakterületek elismert tekintélyei voltak.

További sikerek:

A MÉgKSZ 2000-ben alapította meg az Épületgépészeti Oktatásért Alapítványt.

2001-ben indult a Hungarotherm Kiállítás és Szakmai Konferencia, mely ettől kezdve minden második évben került megrendezésre.

2003-ban alapítottuk meg az „Épületgépészetért Díj”-at.

Évente, átlagosan 15-20 rendezvényt támogattunk, vagy szerveztünk meg.

A MÉgKSZ képviselete ezeken kívül még számos helyen (közvetlenül vagy közvetve) valósult meg.

Dr. Meszléry Celesztin 2008-ig volt elnöke a MÉgKSZ-nek, ezután „Alapító Elnöki” címet kapott.