Munkaanyag az OMÉN-KB alakulásához

Országos Magyar Épületgépészek Napja Koordináló Bizottság (OMÉN–KB)

(Munkaanyag gondolatok, javaslat,)

Az idén 22. alkalommal megrendezésre került Magyar Épületgépészek Napja, mára már a szakterület egy meghatározott szereplői körének megszokott eseményévé vált. A rendezvény szervezése és a rendezés számos ellentmondás, kiszorítás ellenérdekeltség, kisajátítás, kizárólagos jogosultság, lenyúlás, stb. következményeként feleslegesen feszültségekkel terhelt és a gyakorlati megvalósításhoz a résztvevők számára indokolatlan és felesleges kompromisszumokat követel. A megoldáshoz a célok újragondolására és gyakorlati megvalósítására van szükség.

Az OMÉN-KB feladata, hogy megvalósítsa a Magyar Épületgépészek Napja céljait. A célok megfogalmazásában az eddigi hagyományok és az eredeti elképzelések egyaránt meghatározóak.

A MÉN célkitűzései:

  • a szak/tudományterület (sztt) ismertségének, elismertségének javítása,
  • a sztt szereplőinek kapcsolat-javítása más területekkel és a civil szférával,
  • a sztt szereplői kapcsolatának szélesítése,
  • a sztt szereplőinek díjazása,
  • a sztt munkán túli tevékenységének bemutatása

A felsorolt célokon túl, talán a legfontosabb, hogy a Magyar Épületgépészek Napját valamennyi sztt-n tevékenykedő magáénak kell éreznie, dolgozzon a terület bármely szintjén és tevékenykedjen az ország bármely szegletében. Azt kell (lehet) elérni, hogy ezen a napon az országban mindenki az épületgépészekről beszél a szakiskolákban a tanítási szünet okán, a kereskedőknél az erre a napra tartogatott árajánlatok, plusz szolgáltatások okán, stb.

A Magyar Épületgépészet Napja hagyományainak megfelelően minden év novemberének utolsó pénteki napja. Az eddigiektől eltérően azonban nem egy rendezvényre kerül sor, hanem különböző településeken programok, akciók teszik országos ünneppé a napot. A rendezvények között minden évben (felhívás alapján) egy rendezvény lesz az év főrendezvénye, ahol rendezvény bállal zárul, és ahol az országos jelentőségű díjak átadása történik. A felhívást az OMÉN-RB az év elején teszi közzé és a beérkezett ajánlatok alapján márciusban dönt a fő rendezvény helyszínéről és javasolt programról.

A főrendezvényen átadandó díjak:

Macskásy életműdíj (MMK)

Meszlényi díj (MÉGSZ)

Épületgépészetért (MÉgKSZ)

A helyi rendezvények programját, jellegét méreteit a rendezők bejelentik az OMÉN-RB-nek, felkerülnek a MÉN rendezvény honlapjára megjelenítve a program részleteit és a támogatókat.

A hagyományokat követve a MÉN rendezvényének informatikai hátteréül a Találkozzunk honlap szolgál, melyet a honlap tulajdonosa kezel, de a fő-rendezvény szervezői közvetlen hozzáférést kaphatnak.  A Találkozzunk honlap a céloknak megfelelően átalakításra kerül. Az átalakításnak két része van: egyfelől nemcsak egy rendezvényről, hanem az ország valamennyi rendezvényéről közli a programokat és számol be az eseményekről, másrészt a honlap nemcsak a MÉN, hanem a sztt széles értelemben vett információs felülete lesz, ahol a MÉN-e kívüli kapcsolatoknak is helyet biztosít.

A célkitűzések megvalósítása érdekében az OMÉN-KB kezdeményez, koordinál, támogat,

Az OÉN-KB tagjai a sztt meghatározó rétegképviseleteinek szereplői:

MÉgKSz (kezdeményező, OÉN-KB munkájának szervezője), MMK (mérnöki réteg), MÉGSZ (kkv szereplői), Szakiskolák képviselője, Felsőoktatási Intézmények képviselője, Kereskedelmi cégek képviselője, Multi cégek képviselője, gyártó cégek képviselője.

A OMÉN-RB javasolt személyei az előző elvek alapján: Nagy Gyula, Gyurkovics Zoltán, Golyán László, Baumann Mihály, Erdei István, Szekeres József, Ries László, (kereskedő cégek, szakiskolák nincs még személyi javaslat)

Az OMÉN-KB tagjai kezdetben díjazás nélkül végzik munkájukat, a későbbiekben a Találkozzunk honlap bevétele tiszteletdíj ill.költségek megtérítésére adhat lehetőséget.

 

A OMÉN-KB tevékenységének főbb mozzanatai:

Az OMÉN-RB az elvégzendő feladataira évente kb. három alkalommal közös munkaértekezletet tart, melyet a MÉgKSz hív össze. Az OMÉN-RB ülésein a felsorolt témák és az azokban született döntésekben a teljes konszenzusra törekszik. Döntései javaslatok, és ajánlások.

Tervezetten januárban

Értékeli az előző évi eredményeket, megköszöni a szereplők közreműködését és támogatását, kijelöli a következő évi célkitűzéseket.

Felhívást tesz közzé a következő évi programokra és a fő rendezvényre

Tervezetten márciusban

A beérkező javaslatokat regisztrálja, közzéteszi és dönt a fő rendezvényről (helyszín, program).

Gondoskodik a különböző programok publicitásáról és az eseményről való beszámolásról.

 Tervezetten októberben

Az aktuális rendezvények számbavétele

Sajtónyilvánosság szervezése,

Támogatások, résztvevők aktivitás fokozása

Budapest, 2018. január 10.

Barótfi István