Móczár Gábor

Nevem Móczár Gábor, Budapesten születtem a háború alatt 1942-ben. Édesapám – id Móczár Gábor – a háború előtt is és a háború után is épületgépész vállalkozó volt, nagyon korán 1948-ban meghalt.

Tanulmányaim

A középiskolai tanulmányaimat a nagy múltú Szabó Ilonka utcai Épületgépészeti Technikumban végeztem, 1961.ben érettségiztem. Ekkor felvételiztem a BME-re a Gépészmérnöki karra, ahová egyből fel is vettek. Természetes volt, hogy az Épületgépész ágazatra menjek, mert a családi hagyomány, a technikumi múltam és a társadalmi ösztöndíjam  az Áltaszer-hez, illetve a szerelőipari cégek összeolvadása után a Csőszer-hez kötött és ezt teljesen egyértelművé tette. 1966-ban diplomáztam.

 

Nagyon sok kiváló tanárom volt a technikumban is meg az egyetemen is, hogy csak néhányat említsek, a technikumban Endre Árpád, Buca bácsi, Czikó Miklós, Kovács Miklós, Milley Vilmos és a matek tanárnő Gellén mama – akinek nagyon sokat köszönhettünk akik egyetemre mentünk, mert a technikumi képzettséggel is helyt tudtunk állni az egyetemen. Az egyetemen abban az időben még nemzetközi hírű professzorok oktattak bennünket, elsősorban gondolok Macskássy professzorra, Gruber profra, Gillemot profra, Heller profra, Varga József profra, Strommer profra, de néhány kisebb hírű, de nagy tudású remek előadónk is volt, mint Kokits Zsigmond matek előadó, vagy Halász László a hűtőgépek előadója. Az épületgépész időszakban, még az eredeti Macskássy professzor által válogatott tanszéki oktató gárda tanított bennünket, így Sédy Gyuszi, Destek Bandi, Nyerges Tibi, Kiss Robi, és a fiatalok, Makara Gyuri, Erdősi Pista, Zöld András. Igen kiváló hangulatú volt az egész épületgépészeti oktatás.

A tanulmányi versenyeken sikerült helytállni, mert a technikumban az érettségivel egy időben rendezett Szakmai Tanulmányi versenyen a ki nem adott első helyezet mellett második lettem, az egyetemi diplomaterv pályázaton, pedig a Mester Jancsi mögött, szintén második lettem. Ezek voltak a szép tanulmányi évek, amelyekre nagyon boldogan emlékszem vissza.

 

A „munkás” időszak

1966-1967  Csőszerelőipari Vállalat – művezető

1968-1975  KIPSZER Tervezési Iroda: tervező, irányítótervező, szakosztály – vezető.

1975-1979  KIPSZER Kalorikus Gyárrészleg: főmérnök

1979-1990  KIPSZER Kalorikus Gyárrészleg: gyárrészleg vezető

1990-1993  KIPSZER Energetikai Vállalat: igazgató

1993- 2008 Fiorentini Hungary Kft: igazgató

 

A Csőszerelőipari Vállatnál eltöltött évek krónikája:

A társadalmi ösztöndíjamnak megfelelően a diploma védés után ősszel a Csőszernél kezdtem dolgozni. Nyilván alul kell kezdeni a pályát, így művezető lettem a 4. üzemnél. Rövid időn belül azonban nagyon rabszolga munkának éreztem ezt a munkakört és az első adandó alkalommal odább is álltam. Kapóra jött a Kipszer ajánlata, ahová tervezőnek mehettem remek kollégák közé (Homonnay Gyuri, Mester Jancsi, Pap János). Ami még nagyon kedvező volt, hogy átvállalták a társadalmi ösztöndíjamat, így nem kellett visszafizetnem.

 

A KIPSZER vállalatnál eltöltött 25 év krónikája:

Tervező Iroda

Tervezői tevékenységem során részt vettem illetve irányítottam a Sárvári, Szerencsi Mezőhegyesi, Petőházi, Ercsi Cukorgyár kazántelepi rekonstrukció tervezését az ÉMI Szentendrei Tűzvizsgáló laboratórium kemencéinek tervezését és számtalan könnyűipari kazántelep tervezését.

Kalorikus gyárrészleg

Főmérnöki illetve gyárrészlegvezető tevékenységem idején gyakorlatilag egy diviziót vezettem, amelyik egy önálló profit centrumként működött. Ez abban az időben nagyon előremutató megoldás volt. 450 – 500 munkatárs tartozott hozzám. Kemény feladat volt, de nagyon sok szép emlék kötődik hozzá. Ebben az időben valósult meg a Dunaújvárosi Papírgyár erőtelepe, a Dunai Vasmű Kokszolóüzem Vegyiüzemének teljes csőhálózata, a Rába Művek kazánházi rekonstrukciója, számtalan Cukorgyár ( mind a 12 )kazántelepi rekonstrukciója, a Magyar Rádió gépkocsi bázisa és irodaháza, az Onkológiai Intézet teljes új létesítménye és más hasonló nagyságrendű intézmény csőszerelési, kazánszerelési, tüzeléstechnikai munkája.

Az 1990-es nagy gazdasági átalakulás az építő-szerelő ipart nagyon megrázta, így a KIPSZER is tönkre ment. Ráadásul a vezérigazgatónk is elment nyugdíjba, így egy nagy átalakulás következett be. Szétesett a cég 7 önálló cégre és külön-külön próbáltunk boldogulni. Ebből lett az egyik a

 

KIPSZER Energetikai Válalat

Nagyon nagy létszám leépítést kellett végrehajtani ahhoz, hogy rentábilisan tudjunk működni, de sikerült. A többféle tevékenységből csak a csőszerelés maradt, az viszont szolidan, de jól működött. Ebben az időben valósult meg több Cukorgyár kazánházi vízelőkészítő üzemének rekonstrukciója, a Mátészalkai Keményítő Gyár teljes csőszerelése, a KFKI energetikai rendszerének felújítása, az Akkumulátorgyár monoki üzemének teljes csőhálózata és jó néhány ipari üzem épületgépészeti munkája.

A jövő nagyon bizonytalannak látszott, ezért a Pietro Fiorentini olasz céggel, akivel rég óta kapcsolatunk volt, elkezdtem tárgyalni egy új cég megalakításáról és 1993 márciusában megalakult a

 

Fiorentini Hungary Kft

Három területen vált a cég egy-egy szakma piacvezető cégévé, ahol a magas műszaki színvonalon megvalósított létesítményeik, berendezéseik hosszú időre meghatározóvá váltak országosan

A magyar gázipar földgáz szállító rendszerébe az általunk gyártott GÁZNYOMÁSSZABÁLYOZÓ ÁLLOMÁSOK váltak meghatározóvá 1993-től. A cég társtulajdonosa és fő beszállítója a Pietro Fiorentini s.p.a (Vicenza-Olaszország) a világ egyik legnagyobb gáznyomás szabályozó és gázszerelvény gyártó cége, akiknek termék elemeiből hazai fejlesztéssel, tervezéssel, gyártással, szereléssel, szervizzel valósítottuk meg világszínvonalon

  • a MOL RT új gázátadó állomásainak 80-85 %-át,
  • a regionális gázszolgáltatók (FŐGÁZ, TIGÁZ, DÉGÁZ, DDGÁZ, ÉGÁZ,    ZAB GÁZ, MOL GÁZ) közterületi gáznyomás szabályozóinak mintegy 80 %-át,
  • a magyarországi GÁZSZOLGÁLTATÁS TÁVADATKÖZLÉSI RENDSZERÉBEN egy olyan világviszonylatban is új szolgáltatást vezettünk be, ami minden korábbi rendszernél olcsóbb, biztonságosabb és célorientáltabb.

2008-ban a Pietro Fiorentini cég úgy döntött, hogy átveszi a cég teljes irányítását, azóta teljesen olasz irányítással működik a cég.

 

A nyugdíjas évek

Nyugdíjba vonulásom óta döntően a családommal töltöm az időmet, az 50 éve boldog házasságban élő feleségemmel, a három fiam, három menyem, tíz unokám családjaival és a sok baráttal, akikkel az elmúlt évtizedek alatt összekovácsolódtunk.

Szakmai tevékenységem döntően a MÉgKSZ-re korlátozódik, ahol 20 éve vagyok elnökségi tag, illetve voltam két évig elnök.

 

Elismerések, kitüntetések:

– Miniszteri elismerő oklevél           1998

– ÉTE díj                                     1998

– Macskásy Árpád díj                      1999

– Az év épületgépész mérnöke        1999

– Eötvös Lóránd díj                        2003

 

Oktatás:

Saját összeállítás alapján két előadást tartottam rendszeresen

  • „A Mérnök helye és szerepe a társadalomban” illetve
  • „Az üzleti etika alapjai” címen.

a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépész karán

a Miskolci Egyetem Gázmérnöki karán

a Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai karán

a Pécsi Tudományegyetem Pollak Mihály Műszaki Főiskolai karán

a MMK Mester Iskolában

 

2018. január